
Maailmanperintökohteet Suomessa
Vieraile Suomessa sijaitsevissa maailmanperintökohteissa. Maailmanperintöluettelon tarkoitus on suojella maailman ainutlaatuista kulttuuri- ja
luonnonperintöä. Suomessa on seitsemän kohdetta merkitty maailmanperintöluetteloon.
Helsingissä sijaitseva Suomenlinna, Raumalla idyllinen Vanha Rauma ja pronssikautinen hautaröykkiöalue Sammallahdenmäki. Verlan puuhiomo, pahvitehdas sekä asuinalue Kouvolassa. Petäjäveden vanha kirkko edustaa pohjoiseurooppalaista puukirkkojen arkkitehtuuria sekä kaunis Merenkurkun saaristo, Mustasaaressa.
Merenkurkun saaristo on paras paikka kokea tämä maailmanperintökohde on
Mustasaaressa, Vaasan lähistöllä. Merenkurkun saaristo ja Ruotsin Höga
Kusten ovat
muodostaneet yhteisen maailmanperintökohteen vuodesta 2000 lähtien.
Yhdessä ne
ovat ainutlaatuinen esimerkki geologisista prosesseista toiminnassa. Maamassat
kasvavat noin neliökilometrin vuodessa.
Merenkurkun saaristoon
kuuluu 5 600 saarta, joista suurin osa on veden alla.
Petäjäveden vanha kirkko rakennettiin vuosina 1763–1765 ja on lisätty Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1994. Petäjäveden vanhassa kirkossa yhdistyvät keskieurooppalaiset arkkitehtuurityylit ja historialliset puurakentamistavat kuten goottilaiset, renessanssi- ja kotimaiset puuelementit. Kirkon sisätilat ovat säilyneet lähes alkuperäisessä kunnossa.
Sammallahdenmäki on pronssikautinen hautapaikka on lisätty Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1990. Hautapaikka on myös ensimmäisiä arkeologisia löydöksiä Pohjoismaissa. Sammallahdenmäellä on yli 30 graniittista hautakumpua. Ne antavat ainutlaatuisen käsityksen hautaamisen käytännöistä ja sosiaalisista, uskonnollisista rakenteista Pohjois-Euroopassa yli kolme vuosituhatta sitten.
Struven ketju on kolmiomittausketju Pohjoisen jäämeren ja Mustanmeren välillä. Struven ketjulla selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla. Unescon maailmanperintökohteeksi valituista mittauspisteistä kuusi sijaitsee Suomessa. Mittauspisteet ovat historiallisesti tärkeitä, mutta myös erinomaisia näköalapaikkoja. Struven ketjun mittauspisteet sijaitsevat Suomessa Enontekiöllä, Korpilahdella, Lapinjärvellä, Pyhtäällä, Torniossa ja Ylitorniossa.
Suomenlinnan linnoitusta aloitettiin rakentamaan saariryhmälle, Helsingin edustalle vuonna 1748. Suomenlinnan linnoituksen rakensivat ruotsalaiset suojautuakseen paremmin Venäjältä. Suomenlinnaa pidetään yhtenä esimerkkinä entisajan eurooppalaisesta sotilasarkkitehtuurista. Suomenlinna oli Unescon ensimmäinen maailmanperintöluetteloon lisätty kohde Suomessa vuonna 1991. Suomenlinna on yksi maan kulttuuriaarteista.
Vanha Rauma, Raumalla nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi samana vuonna kuin Suomenlinnan linnoitus. Vanha Rauma on pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue. Vanha Rauma on rakennushistoriallinen kokonaisuus, jonka autenttisuus perustuu hyvin säilyneeseen historialliseen rakennuskantaan, osittain keskiajalta peräisin olevaan katuverkostoon.
Verlan puuhiomo ja kartonkitehdas sekä asutukset välittömässä läheisyydessä on lisätty Unescon maailmanperintöluetteloon Suomessa vuonna 1996. Verla kertoo kotimaisen teollisuuden alkuajoista ja on esimerkki pienestä maaseudun teollisuusasutuksesta, joka liittyy sellun, paperin ja kartongin tuotantoon.
Merenkurkun saaristo
Björköntie 1013, Mustasaari
Merenkurkun saaristo nimettiin maailmanperintöluetteloon ensimmäisenä luonnonperintökohteena Suomessa vuonna 2006. Maankohoamisen seurauksena alue on ainutkertainen esimerkki maisemasta, joka muuttuu jatkuvasti. Maa-ala kasvaa vuosittain sadalla hehtaarilla.
Petäjäveden vanha kirkko
Vanhankirkontie 4, Petäjävesi
Petäjäveden vanha kirkko on ollut maailmanperintökohde jo vuodesta1994. Kirkko on esimerkkinä
pohjoiseurooppalaisesta puukirkkojen arkkitehtuuriperinteestä. 1763-1765 rakennettu kirkko pitkää
perinnettä hirsirakentamistaidosta muotonsa, rakenteensa ja materiaalien
perusteella.
Sammallahdenmäki
Savulaaksontie 173, Rauma
Sammallahdenmäki merkittiin vuonna 1999 maailmanperintöluetteloon, Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Hautaröykkiöalue on ainutlaatuinen todiste pronssikaudella eläneestä yhteiskunnasta ja sen hautauskäytännöistä Skandinaviassa.
Struven ketju
Enontekiö, Korpilahti, Lapinjärvi, Pyhtää, Tornio ja Ylitornio
Struven ketju kertoo 1800-luvulla suoritetusta ensimmäisestä tarkasta pituuspiirin segmentin mittausprosessista, millä selvitettiin maapallon kokoa ja muotoa. Struven ketjun maanmittauspisteitä on Enontekiö, Korpilahti, Lapinjärvi, Pyhtää, Tornio ja Ylitornio.
Suomenlinnan merilinnoitus
Suomenlinna, Helsinki - lauttayhteys Kauppatori, Helsinki
Saaressa sijaitseva Suomenlinna on nimetty Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 esimerkkinä 1600-1700-lukujen sotilasarkkitehtuurista.
Vanha Rauma
Vanha Rauma, Rauma
Vanha Rauma nimettiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1991, koska se sisältää se sisältää kokonaisuudessaan 1600-1800-luvuilta peräisin olevan kaupunkialueen.
Verla
Verlantie 295, Kouvola
Verla liitettiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1996. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas sekä sitä ympäröivä asuinalue muodostavat erinomaisen ja poikkeuksellisen hyvin säilyneen esimerkin pienimuotoisesta maaseudun teollisuusasutuksesta.
Maailmanperintökohteet Tags
Enontekiö. Hautaröykkiö. Helsinki. Kauppatori. Kirkko. Korpilahti. Kouvola. Lapinjärvi. Maailmanperintö. Maailmanperintöluettelo. Merenkurkun saaristo. Merilinnoitus. Mustasaari. Petäjävesi. Puuhiomo. Pyhtää. Rauma. Sammallahdenmäki. Sotilasarkkitehtuuri. Struven. Suomenlinna. Suomi. Tornio. Unesco. Vanha Rauma. Ylitornio.